Enschede,
16
juni
2017
|
10:00
Europe/Amsterdam

EK-standwerken: spektakel van woordkunstenaars

Gevat en met overtuiging dunschillers, raampoets en tapijtreiniger aanprijzen

Samenvatting

Het is het ultieme slotakkoord van de viering van 500 jaar markt in Enschede: het Europees kampioenschap standwerken dat op zaterdag 24 juni in de binnenstad wordt gehouden. Een evenement dat ongetwijfeld veel bezoekers zal trekken. Maar liefst 25 marktkoopmannen hebben zich aangemeld voor dit spektakel dat duurt van 11.00 uur en 17.00 uur. De handelaren uit Duitsland, België, Frankrijk, Italië en Nederland zullen de hele dag druk in de weer zijn om uit te maken wie het beste zijn of haar waar kan aanprijzen. De standwerkers worden beoordeeld op onder meer overtuigingskracht, spreekvaardigheid en gevatheid. Deze pure woord- en taalkunstenaars zorgen voor een groot theater van de lach. Om 17.30 uur wordt bekend gemaakt wie de Europese titel heeft verdiend.

Dunschilkoning
Van alles zal er in het Duits en het Engels worden aangeboden. Een Fransman biedt raampoets aan, er is een dunschilkoning en de koning van de Vogeltjesmarkt brengt tapijtreiniger aan de man. Dirk van Goethem, Belg, biedt een vacuümsealer aan en weer een ander, Jacques Windt brengt nano-paketten mee. Verder is er iemand die juliennesnijders verkoopt. En bamboe doeken. En last but least: een marktkoopman heeft zich gemeld met een ‘haak'. Wie of wat dat is, de organisatie heeft geen enkele notie.
 

Oud-burgemeester Jan Mans
De buitenlandse gasten worden gejureerd door een handvol Twentse burgemeesters. Voorzitter is oud-eerste burger Jan Mans van Enschede. Hij maakt met Gerrit-Jan Kok (Haaksbergen), Rob Welten (Borne) en de wethouders Hans van Agteren (Enschede) en Alex Langius (Almelo) twee keer een intensieve ronde over het ‘circusterrein', zoals Achterhuis het verwoordt. De standwerkers worden beoordeeld op onder meer overtuigingskracht, spreekvaardigheid en gevatheid. 

Taalkunstenaars
Het zijn pure woord- en taalkunstenaars. Het wordt een groot theater van de lach. Om 17.30 uur wordt in de Arkezaal in het Muziekcentrum bekend gemaakt wie de Europese titel heeft verdiend. Hij of zij krijgt behalve eeuwige roem een fraaie bokaal en een geldbedrag. Ook de nummers twee en drie vallen in de prijzen.

Loting
Plaats van handeling is het Ei van Ko, de Langestraat en het Van Loenshof in Enschede. Op vrijdagavond wordt bij het Van der Valk hotel geloot wie welke standplaats krijgt toebedeeld. De plekken doen er namelijk toe. Op de drukste locaties zoals bij het Ei van Ko zal een koopman meer verkopen dan verderop het Van Loenshof. Al zegt de locatie natuurlijk niks over het talent van de standwerker.