Kanaal Wessem-Nederweert nabij sluis Panheel,
07
juli
2017
|
10:15
Europe/Amsterdam

Elektrische boot CO2-Zero op weg naar de Côte d’Azur vaart vandaag provincie Limburg binnen

Geluidloze boot kan 100% elektrisch 14 uur varen

Samenvatting

De zelfgebouwde elektrisch aangedreven boot, CO2-ZERO komt vandaag tussen 13.00 en 14.00 uur aan in de jachthaven Comfortparc Wessem. De CO2-ZERO gaat geheel elektrisch in vijf etappes te varen van Amsterdam naar de Côte d’Azur. Stichting Natuurvriendelijk Varen wil op deze manier aantonen dat het mogelijk is om een elektrische boot van bijna 10 meter met plek voor zes personen zonder walstroom langdurig te laten varen. Met uitklapbare zonnepalen, zonnepanelen tentdak en een kleine windmolen kan de boot zo’n 14 uur varen met een kruissnelheid van 9 km per uur. Dit alles natuurlijk geluidloos en zonder uitlaatgassen. Doel van de reis is te bewijzen dat een elektrische boot vol luxe wel degelijk levensvatbaar is en op termijn geschikt is om in productie te worden genomen. De reis van de boot is te volgen via de website http://www.co2-zero.eu/.

Boot met allure
Hans van Vliet, voorzitter van Stichting Natuurvriendelijk Varen: "De pleziervaart kan nog veel stappen zetten. Wat oorspronkelijk begon als een grap, nemen we nu zeer serieus. Samen met een aantal ondernemers hebben wij een boot gebouwd die 100% groene stroom elektrisch wordt aangedreven. Wij gaan aantonen dat klimaatneutraal varen over lange afstand haalbaar en betaalbaar is. Wij willen sceptici de mond snoeren en bewijzen dat het kan." Hij vervolgt: "Maar dat betekent niet dat je geen lol meer kan hebben en niet kunt genieten van luxe. Het is onze drijfveer om aan te tonen dat je zonder CO2-uitstoot hele afstanden natuurvriendelijk kan varen met een boot. De CO2-ZERO is daarnaast ook gewoon mooi om te zien. Wat dat betreft is het geen eenvoudig prototype. Je zou hem zo willen aanschaffen bij een goede jachtwerf. Het is een echte boot met allure." 

Via rivieren en kanalen
De reis zal over binnenwater plaatsvinden en is in zijn geheel online te volgen via www.co2-zero.eu. De reis begint over de Maas, verschillende kanalen, de Saône, om uiteindelijk via de Rhône via 276 sluizen koers te zetten naar de Middellandse zee. Om de reis te volbrengen zal er een vergoeding gevraagd worden aan de opvarenden en zijn er tevens sponsoren betrokken. Een van die sponsoren is Momentum Capital. CEO Martijn van Rheenen is uitermate enthousiast: "Wij staan voor markten veranderen en steunen initiatieven die dit mogelijk maken. Net als deze groep ondernemers die willen aantonen dat pleziervaart over lange afstanden met een motorboot duurzaam kan zijn."

Technische achtergrond van de CO2-ZERO
Het casco van de CO2-ZERO moest aan een aantal eisen voldoen, zoals een lage waterweerstand om zo min mogelijk elektriciteit te verbruiken, voldoende ruimte voor accu's, slaapplaatsen en sanitair om lange afstanden comfortabel te kunnen volbrengen. Bovendien zijn er aanpassingen doorgevoerd om die voorzieningen te kunnen plaatsen. Er zijn twee afzonderlijke accupakketten (lithium–ion van in totaal 52kWu) , twee aandrijvingen met behulp van twee 48 volt POD (onder water) elektromotoren, extra bescherming voor de schroeven en bovendien een boegschroef. Door de inrichting slim te bepalen leverde dat extra slaapplaatsen op, dat zijn er nu in totaal zes. De boot is uitgerust met zonnepanelen en een kleine windmolen. De zonnepanelen zijn opvouwbaar en kunnen uitgelegd worden op de kade tijdens het aan wal gaan en tijdens het varen op het tentdak. De windmolen zorgt voor elektriciteit als de zon het even laat afweten en wind zich wel meldt. 

Vijf etappes: Van Amsterdam naar Narbonne
De reis van de CO2-ZERO omvat vijf etappes:

  • Juni: Amsterdam- Dinant (300 km)
  • Juli: Dinant –Nancy (275km)
  • Augustus: Nancy –Chalon-Sur-Saône (300km)
  • September: Chalon-Sur-Saône –(Valence 250 km)
  • Oktober: Valence –Narbonne (300 km) 
Boilerplate

Over Stichting Milieuvriendelijk Varen

Het (doen) bevorderen en stimuleren van milieuvriendelijke en geluidsarme pleziervaart alsmede het (doen) bevorderen en stimuleren van duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en de bescherming van natuur en mens in het algemeen.