23
november
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

Goede en eerlijke reclames voor jongeren gezocht

Reclamecampagnes die jongeren eerlijk informeren over de financiële gevolgen van de aankoop van een product of dienst maken nu kans op een PIRA: de Positieve Invloed door Reclame Award. Deze award geldt als bewijs dat het bedrijf het vertrouwen van de consument waard is volgens jongeren. Met de jaarlijkse prijs wil Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB) bedrijven en merken eren die jongeren in hun reclame-uitingen eerlijk voorlichten over hun product en zelfs ook helpen om minder uit te geven. Reclamemakers en adverteerders kunnen hun campagne tot 31 december a.s. aanmelden op de website: www.wwjb.org/pira-awards. De PIRA award sluit aan bij de oproep van Bill Clinton vorige week in Nederland aan de creatieve sector om hun verantwoordelijkheid te nemen en bij te dragen aan een betere wereld.

23-11-2012 | Thea Hazel-Stals, directeur van WWJB: "Reclame is een belangrijk middel om het uitgavepatroon van jongeren te beïnvloeden. Dat betekent dat bedrijven indirect een aanzienlijke rol spelen in de manier waarop jongeren met geld omgaan. Er komen steeds meer reclame-uitingen op ons af en het is voor veel jongeren moeilijk om de vele verleidingen te weerstaan. Bedrijven die een positieve invloed op jongeren uitoefenen via hun reclames mogen daarom best beloond worden. Wij wilen bedrijven uitdagen eerlijke communicatie-uitingen te produceren voor jongeren, zodat zij weloverwogen financiële beslissingen kunnen nemen."

Signaal aan bedrijven en reclamebureaus
Campagnes kunnen aangemeld worden tot 31 december 2012. Vervolgens bepaalt een vakjury de genomineerden, waarna jongeren de winnende campagnes zullen selecteren door te stemmen. Begin maart worden de PIRA's op feestelijke wijze uitgereikt. WWJB wil met de PIRA's een signaal aan bedrijven en reclamebureaus geven om bij de ontwikkeling van campagnes rekening houden met de effecten van reclameverleidingen op jongeren. WWJB zet hiermee niet alleen aan tot Maatschappelijk Verantwoord Adverteren maar ook tot het ontwikkelen van een kritisch vermogen bij jongeren om reclame te doorgronden en verantwoorde aankoopkeuzes te maken.

Er worden jaarlijks zes PIRA's uitgedeeld in de volgende categorieën:
• Vrije tijd (hobby's, reizen, uitgaan, dagjes uit e.d.)
• Uiterlijk (kleding, verzorgingsproducten e.d.)
• Gadgets (mobiele telefonie, scooters, spelconsoles, computers e.d.)
• Geldzaken (leningen, bankzaken e.d.)
• Digitaal (uitgereikt door Microsoft Advertising)
• PIRAAT voor een campagne die de plank misslaat


De PIRA wordt mede mogelijk gemaakt door KPMG, Microsoft Advertising, FUN X, VEA, BVA, NJR, Young Works, RU Nijmegen, Bitescience en de Adformatiegroep.

Journalisten over mij als adviseur

Journalisten over mij als adviseur

o.m. FD, De Telegraaf en BNR

Van Nieuwsuur tot Jeugdjournaal

Ik help u graag!

Kwaliteit volgens de VPRA