Amsterdam,
12
maart
2018
|
16:01
Europe/Amsterdam

Start met baanbrekend onderzoek naar nieuw soort lichttherapie voor huidziekten

Lichtgevende nanomaterialen zouden huidaandoeningen zoals psoriasis kunnen verlichten

Samenvatting

Het Amsterdamse R&D bedrijf Seaborough heeft een subsidie toegekend gekregen voor de ontwikkeling van nieuwe nanomaterialen die gebruikt kunnen worden voor veiligere en effectievere UV-B lichttherapie behandelingen tegen huidaandoeningen. De CHIPP-subsidie die is verstrekt door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is bedoeld voor publiek-private samenwerkingsvormen, in dit geval Seaborough met Universiteit Utrecht en Rijksuniversiteit Groningen. De nieuwe materialen voorkomen dat de gezonde huid een overdosis aan UV-straling ontvangt, wat op dit moment een limiterende factor is in de effectiviteit van lichttherapie en grote veiligheidsrisico's met zich meebrengt. 

De te ontwikkelen nanomaterialen helpen de klachten van huidziekten sneller en met minder behandelingen effectief te verlichten, en maken het bovendien makkelijker maken om de behandelingen thuis veilig uit te voeren. Hier zouden patiënten met huidaandoeningen (o.a. eczeem en psoriasis) enorm mee geholpen zijn.

Mede-investeerders nodig voor daadwerkelijke toepassing
Martijn Dekker, CEO van Seaborough: "Binnen het vakgebied van de dermatologie is lichttherapie een behandelmethode die al lang wordt toegepast door de grote effectiviteit en weinige bijwerkingen. Toch heeft lichttherapie niet altijd de voorkeur van de arts en de patiënt, omdat behandelingen veel tijd kosten, vaak herhaald moeten worden en in het ziekenhuis moeten plaatsvinden. Wij willen nu kijken of we met behulp van de geavanceerde optische materialen een veel goedkopere en snellere oplossing kunnen bieden die bovendien in overleg met de arts gewoon in de thuissituatie kan worden toegepast. Vervolgens willen we natuurlijk dat onze medische toepassing wordt verwerkt in een product. Daar zullen we dan mede-investeerders en partners voor moeten vinden die de specifieke kennis van de medische markt kunnen meebrengen."