Alkmaar,
31
oktober
2016
|
07:00
Europe/Amsterdam

Onherroepelijke prijzenslag funest voor drogist en consument

Drogisterijgroothandel Vriesia voorziet kaalslag en prijzenoorlog

Samenvatting

Drogisterijgroothandel Vriesia voorziet een kaalslag onder drogisterijen als er straks een derde keten ontstaat naast de Kruidvat en Etos. Het vak van drogist verdwijnt als de voorgenomen fusie tussen twee drogisterijgroothandels (Holland Pharma/DA en FACO) doorgaat en er een derde keten gaat ontstaan die wordt meegezogen in een prijzenoorlog. Het veroorzaakt een ontwrichting van de bestaande verhoudingen. Dit met alle gevolgen van dien voor consument en ondernemer.

De voorgenomen fusie tussen de groothandels Holland Pharma/DA en FACO baart Vriesia zorgen. Van de 550 zelfstandige drogisterijen (omzet 350 miljoen euro) gaan er straks 400 - als de fusie doorgaat - in één slag onder één noemer door. Er ontstaat een groot machtsblok met bijna 70% marktaandeel qua omzet. André Bruinsma, Directeur operations Vriesia: “Te weinig partijen bepalen de prijs en dat is voor de zelfstandige drogisterij niet goed en gaat een onontkoombaar effect hebben.”

Straks alleen maar ‘hardlopers’
Gerben Dreijer, Commercieel directeur: “De echte zelfstandige kwalitatief uitgeruste drogist met daadwerkelijk goed advies is straks met een vergrootglas te zoeken. Het vak verdwijnt en het assortiment van de drogist wordt commerciëler en uitgekleed. We gaan van gemiddeld 15.000 artikelen over naar 5.500 artikelen per winkel. Zogenaamde ‘hardlopers (snellopende producten) voeren de boventoon en de winkelbezetting wordt tot een minimum teruggebracht. Een kaalslag in assortiment en winkels die onherroepelijk slachtoffers gaat eisen onder drogisten. We moeten waken voor het schrikbeeld zoals dat in Engeland is ontstaan waar er een eenvormige massa is ontstaan met nog maar twee drogisterijreuzen.”

Drogisterijgroothandel verwacht verschraling bij fusie DA en Dio

31
okt
2016
www.nu.nl

Groothandel wil verbod drogisterijfusi

31
okt
2016
www.telegraaf.nl

Bruinsma: “De trend die wij zien is dat de consument graag wil worden geholpen door kwalitatief goed onderlegd personeel. Het vak uitgeoefend door de drogist is iets anders dan uitgevoerd door een verko(o)p(st)er in een supermarktachtige omgeving. Daar passen andere eigenschappen bij. Voor beiden is er bestaansrecht. Maar we doen de consument te kort als we straks alleen nog maar een winkelstraat hebben met daarin een eenheidsworst van bekende filialen.”

Vriesia gaat ervanuit dat de Autoriteit Consument & Markt zich duidelijk uitspreekt voor de zelfstandige drogist en de consument en de voorgenomen fusie zal voorkomen.