Bussum,
10
maart
2016
|
11:00
Europe/Amsterdam

Wandelen voor Water op de Bussumerhei

170 scholieren helpen de 335 bewoners van Gikombe-Bisizi (Rwanda)

Samenvatting

Op 23 maart gaan groep 7 en 8 scholieren van de Gooilandschool (Bussum) en Florencius (Laren) maar liefst zes kilometer Wandelen voor Water. De kinderen dragen allen op de rug een rugzakje met daarin zes liter water. Dit om de dagelijkse praktijk voor veel kinderen uit ontwikkelingslanden zelf te ervaren. De ruim 170 leerlingen zorgen er op deze manier voor dat 335 mensen in Noord-West Rwanda voortaan schoon en veilig water hebben en dat kinderen tijd hebben om naar school te gaan in plaats van dat ze dagelijks water moeten halen voor hun familie. De organisatie is in handen van Rotary Bussum.

Jack Overgaauw, de coördinator van Rotary Bussum: “Ik hoop dat 23 maart een groot wandelfeest gaat worden. Het is fantastisch om te zien dat zoveel scholieren meedoen. Wandelen voor Water vindt elk jaar rond 22 maart, in de week van VN Wereld Water Dag, plaats. Het doel is tweeledig: kinderen bewuster maken van het drinkwater- en sanitatieprobleem in de wereld én geld inzamelen voor drinkwater- en sanitatieprojecten. In de aanloop naar de sponsorwandeling krijgen de leerlingen een gastles over drinkwater en sanitatie en over de lokale situatie in het projectland.”

Iedere euro is anderhalve euro waard!
De kinderen laten zich sponsoren door ouders, buren, vrienden en familie. Met de opbrengst van de Wandelen voor Water-loop wordt een bijdrage geleverd aan het bouwen van 1 km waterleiding, 1 standpijp voor 335 mensen en 22 privéverbindingen in de Gikombe-Bisizi agglomeratie in het Rubavu-district in Noord-West Rwanda. Zo krijgen heel veel schoolkinderen en hun familie toegang tot veilig drinkwater. Er wordt bovendien voor gezorgd met behulp van watercomités dat de waterbronnen goed worden gebruikt en onderhouden door de dorpelingen. De actie wordt ondersteund door de Stichting Wilde Ganzen, die iedere verzamelde Euro met 50 % zal verhogen.

De door de kinderen gedragen water wordt niet verspild. De Brandweer heeft net als vorig jaar haar medewerking  toegezegd om het water weer in te nemen en er een goede bestemming aan te geven. De start is om 10.00 uur bij Paviljoen Heidezicht. De eerste leerlingen worden om halftwaalf terugverwacht. Journalisten zijn van harte welkom.